FC Barcelona

Az FC Barcelona a világ egyik leghíresebb csapata, Spanyolország, azon belül Katalónia egyik legismertebb klubja. Mióta elindul a spanyol labdarúgó bajnokság, az FC Barcelona folyamatosan részt vett a meccseken.

Az FC Barcelona-t 1899-ben alapította a svájci születésű Hans Gamper, aki hirdetést adott fel egy barcelonai lapban, hogy megalapítsa a helyi futballklubot. Az első meccsüket egy angol kivándorlókból álló csapat ellen játszották, amit 1:0-ra elvesztettek.

Az FC Barcelona pályáját 1909-ben nyitották meg, ez a Camp Nou stadion.

Nemzeti és nemzetközi sikerek

Az FC Barcelona az egyik legsikeresebb csapat, melyet a nemzeti és nemzetközi díjak sokasága is jól mutat. Az FC Barcelona 23 alkalommal nyerte meg a Spanyol Bajnokságot, 27 alkalommal a Spanyol Labdarugókupát és 11 alkalommal a Spanyol Labdarúgó-szuperkupát.

Az UEFA Bajnokok ligájának serlegét 5 alkalommal, a KEK kupát 4 alkalommal, az UEFA-szuperkupát 5 alkalommal és a FIFA-klubvilágbajnokság trófeáját 2 alkalommal vihette haza.

Az El Clasico mérkőzések kiemelt fontosságúak, hiszen ekkor Spanyolország két legkedveltebb csapata, az FC Barcelona és a Real Madrid csap össze. A csapatok minden évben megmérkőznek a Spanyol Bajnokságban, emellett már kétszer az is előfordult, hogy valamelyik európai csapatmérkőzésen is megütköztek.

Az El derbi Barceloni helyi esemény Barcelonában, hiszen ekkor az FC Barcelona nem a Real Madriddal, hanem helyi ellenfelével, az Espanyollal mérkőzik meg.

A klub számos híres játékos tudhat a keretében, illetve számos ismert labdarúgó játszott korábban is az FC Barcelonában. A legismertebb játékosok között megtalálható David Villa, Paulino Alcántara, Guillermo Amor, Pedro María Artola, Juan Manuel Asensi, José Mari Bakero, Sergi Barjuán, Estanislao Basora, Txiki Beguiristain, Miguel Bernardo Bianquetti, Enrique Castro (Quini), Carles Comamala, Luis Enrique, Josep Escolà, Cesc Fàbregas, Gerard Piqué, Pedro Rodríguez és Thiago Alcántara.

Ugyancsak az FC Barcelona híres és közkedvelt játékosa volt még Abelardo Fernández, Albert Ferrer, Jon Andoni Goikoetxea, Marià Gonzalvo, Sígfrid Gràcia, Josep Guardiola, Xavier Hernández, Andrés Iniesta, Mariano Martín, Gaizka Mendieta, Miguel Ángel Nadal, Ferran Olivella, Vicenç Piera, José Manuel Pesudo, Carles Puyol i Saforcada, Antoni Ramallets, Joaquim Rifé, César Rodríguez, Diego Armando Maradona, Lionel Messi, Sonny Anderson, Romário, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Sylvinho, Neymar, Hriszto Sztoicskov, Thierry Henry, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Johan Neeskens, Marc Overmars, Samuel Eto’o, Czibor Zoltán, Kocsis Sándor, Kubala László, Plattkó Ferenc,  Ilku Péter, Vítor Baía, Luís Figo és Zlatan Ibrahimović.

A rajongóknak

Az FC Barcelona csapatát kedvelők számára nagyon sok brandelt termék érhető el, a csapat színeiben és címerével. A legkedveltebbek közé tartozik a Barcelona trikó, mez, póló és kabát, de a különféle sálak, törülközők, ágynemű huzatok és ékszerek is rendkívül keresettek.

A legnagyobb drukkerek számára érdekes lehet még az FC Barcelona bögre, falióra, műanyag üveg, levonó és iskolai tolltartó is. Az utóbbival a legkisebbek is azonnal megmutathatják, hogy igazi FC Barcelona rajongónak számítanak!