WordPress

A WordPress egy ingyenes és nyílt forráskódú blogmotor és tartalomkezelő rendszer (CMS). Működése főleg a PHP-n és az SQL-en alapul. Az úgynevezett plug-inekkel szinte bármilyen feladatra alkalmassá tehető. Elterjedtségére jellemző, hogy 2011-ben az összes újonnan létrejövő weboldal 22%-a használta. A WordPress-t 2011 végéig több mint 65 millió alkalommal töltötték le.

WordPress weboldalak

De miért is olyan elterjedt a WordPress, ha egy megbízható és könnyen kezelhető rendszert keresünk? Ennek titka egyrészt az ingyenesség és a nyílt forráskód. Az eső jellemző azt jelenti, hogy bárki ingyenesen letöltheti és felhasználhatja, míg az utóbbi többek között azt, hogy bárki továbbfejlesztheti licencdíj megfizetése nélkül. Ennek köszönhetően több millió WordPress plug-in és template érhető el az interneten bárkinek, ingyenesen.

WordPress plug-in

A plug-in egy olyan programrészlet, mely az eredeti program alapfunkcióit bővíti. Ennek megfelelően a WordPress plug-in egy olyan programrészlet, mely a WordPress alapfunkciót bővíti. A plug-ineket magyarul bővítményeknek is nevezik.

Hogy mire is lehet felhasználni ezeket a bővítményeket? Néhány életszerű példa, amit mi is gyakran használunk:

  • spam hozzászólások szűrése: az ilyen bővítmény automatikusan elfogja a spamnek tűnő hozzászólásokat, így a weboldalunkat nem árasztják el a különféle erotikus oldalakat, Viagrát reklámozó hozzászólások
  • kapcsolatfelvételi űrlap: az ilyen plug-in segítségével könnyen és egyszerűen készíthetünk kapcsolatfelvételi űrlapot a weboldalunkra, mellyel az ügyfeleink, vagy látogatóink könnyen üzenetet küldhetnek
  • közösségi hálózatok: segítségükkel pár kattintással hozzáadhatjuk Facebook, Google+ oldalunk dobozati, Twitter üzenőfalunk, stb.
  • és még más sok millió felhasználási lehetőség

WordPress template, sablon

A WordPress alap kinézete könnyen megváltoztatható template-ek, más néven skinek segítségével, melyet magyarul kb. sablonnak fordíthatunk. Az interneten számos WordPress sablon elérhető ingyenesen. Az új kinézetet csupán pár kattintással hozzáadhatjuk a weboldalunkhoz, a dizájn változása azonnali.

Wordpress Twenty Eleven sablon
A WordPress egyik alap sablonja, a Twenty Eleven

Professzionális WordPress sablon

Természetesen az egyedi dizájnt, kinézetet választó weboldal tulajdonosoknak lehetőségük van arra, hogy olyan sablont válasszanak, amilyet szeretnének. Ez azonban jóval drágább megoldás, mint az ingyenes sablonok alkalmazása.

Egyedi WordPress sablon készítésekor előbb egy grafikus elkészíti az általunk megtervezett kinézetet, vagy meg is tervezi helyettünk a kívánalmak alapján, majd ezután egy programozó átülteti ezt a kinézetet a weboldalunkra. Ezt a megoldást csak azoknak érdemes választaniuk, akiknek a speciális kinézet valamilyen ok miatt nagyon fontos. Még egy egyszerűbb egyedi sablon is 50.000 forint körüli összegről indul, hiszen mind a grafikus, mind a programozó jó néhány munkaórát beleöl, míg elkészül.

Hacsak Ön nem egy nagyvállalat tulajdonosa, akkor mi teljesen biztosak vagyunk abban, hogy tökéletes weboldalt készíthet Önmagának az ingyenes sablonok testre szabásával is!

A WordPress kezelése

Mivel a WordPress egy modern tartalomkezelő rendszer (CMS), így kezelése senkinek sem okozhat gondot. Az alábbi képen látható a bejegyzések szerkesztőfelülete, ahol minden modern szövegszerkesztőből megismert funkció használható. Ennek megfelelően használhatunk félkövér, dőlt, aláhúzott betűtípust, számozott és számozatlan listákat, színes betűket és hátteret, beilleszthetünk linkeket és képeket, a szövegeket balra, jobbra, középre és sorkizártan igazíthatjuk, stb.

Wordpress kezelése
A WordPress szerkesztője

A fentiekből látható, hogy aki meg tud írni egy e-mailt, vagy használt már például Word-ot, annak nem lesz gondja a WordPress szerkesztőfelületével is.

Egyéb WordPress eszközök

A WordPress az eddig leírtakon kívül számos más funkciót és eszközt is elérhetővé tesz, melyet mind eredményesen használhatunk a weboldalunk jobbá tételére, illetve a keresőoptimalizálásra.

Ilyen eszközök például a kategóriák, melyekkel a bejegyzéseinket csoportosíthatjuk, a címkék, melyekkel a tartalmat jelölhetjük meg, a hozzászólások, melyekkel a látogatók hozzászólhatnak az általunk írt dolgokhoz és még nagyon sok dolog.

Keresőoptimalizálás WordPress-szel

A keresőoptimalizálás olyan folyamat, mely során a weboldalunkat úgy építjük fel, hogy a keresők (főleg a Google) könnyebben megtalálják és felismerjék, miről is szól az oldalunk. Így például elérhetjük azt, hogy ha valaki rákeres a Google keresőjében az olcsó honlap szóösszetételre, akkor a mi weboldalunkat adja ki az első néhány találat között. Ekkor azt mondjuk, hogy az oldalunkat optimalizáltuk az “olcsó honlap” keresőszóra.

Wordpress keresőoptimalizálás
Keresőoptimalizálás WordPress-szel

A WordPress kitűnően használható a keresőoptimalizálásra, hiszen mind a WordPress felépítése, mind a felhasználható eszközök sokoldalúsága kitűnően alkalmazható az oldalunk optimalizására. Ez az oka annak, hogy számos weboldaltulajdonos, habár lenne pénze arra, hogy egy teljesen új weboldalt készíttessen programozókkal, mégis a WordPress-t használja, persze testre szabva.

A WordPress hátrányai

Természetesen mint minden más előre elkészített szoftver, a WordPress is rendelkezhet hátrányokkal. Most azon felül, hogy használatát meg kell tanulni, mely egy kis időt igénybe vehet, a fő gondot az ész nélkül alkalmazott plug-inek jelenthetik.

A plug-inek amellett, hogy az oldal felhasználhatóságát bővítik, erőforrásokat is igényelnek. Ilyen erőforrás például az adatbázis kihasználtsága, a weboldalt futtató szerver memóriájának, vagy processzorának fokozottabb használata, stb.

A fentiek következménye az, hogy ha túl sok plug-int használunk egy időben, akkor a weboldalunk nagyon belassulhat, ráadásul ha nem ismerjük a bővítmények működését teljesen, ezek esetlegesen egymásnak ellentmondó feladatokat hajthatnak végre, illetve egymást akadályozhatják.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *