Kim Dotcom

Kim Dotcom, vagy eredeti nevén Kim Schmitz, 1974. január 21-én született Kielben, Németországban. Internetes vállalkozó, informatikai guru. Az 1990-es években lett híres, mint ifjú internet milliomos, de később elítélték bennfentes kereskedelemért és sikkasztásért. Ő alapította meg a Megaupload nevű weboldalt és az ahhoz tartozó hálózatot.

2012. január 20-án az új-zélandi hatóságok letartóztatták, válaszul az Amerikai Egyesült Államok kérésére, ahol a Megauploaddal elkövetett szerzői jogi törvénysértések miatt akarják bíróság elé állítani. Dotcomot 500 millió amerikai dolláros károkozással vádolják, mely a szórakoztató ipart a Megaupload miatt érte. Dotcom határozottan tagadja a vádakat és harcol az ellen, hogy kiadják az Egyesült Államok részére.

Kim Dotcom
Kim Dotcom

Megaupload

A Megaupload.com weboldalt Kim Dotcom 2005. március 21-én alapította meg. A hongkongi székhelyű cég fájlmegosztással, és az ahhoz köthető szolgáltatásokkal foglalkozott. A weboldalt és a hozzá kapcsolódó oldalakat az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma 2012. január 19-én lekapcsoltatta a szerzői jogi törvénysértések miatt.

A Megaupload a lekapcsolásakor számos nyelven volt elérhető (angol, francia, arab, kínai, dán, holland, finn, német, görög, olasz, japán, koreai, norvég, lengyel, portugál, orosz, spanyol, svéd, török és vietnámi), illetve több nagy sikerű weboldal is tartozott hozzá még (megavideo.com, megapix.com, megalive.com, megabox.com).

A Megaupload bezárása
A Megaupload bezárása

Statisztikák

A Megaupload statisztikái nagyon impozánsak voltak, az összes oldalmegjelenítések száma átlépte az 1 milliárdot, napi 50 millió látogatót fogadott, 180 millió regisztrált felhasználóval rendelkezett és 25 petabájtnyi (25000 terabájtnyi) tárhelyet szolgáltatott. Egy időben az internet 13. leglátogatottabb weboldala is volt, s Észak-Amerika forgalmának 1%-át szolgáltatta.

Mega

Kim Dotcom a Megaupload bezáratása után sem állt le, hiszen 2012. októberében bejelentette új projektjét, mely a Mega nevet kapta, s mely a felhasználók adatait már felhőben tárolja, titkosítva. Az internetguru kijelentése szerint a Mega azzal fogja elkerülni a Megaupload sorsát, hogy nem használja majd az amerikai tárhelyszolgáltatókat, domain regisztrátorokat és gerinchálózatokat, illetve másféle működési módszert alkalmaz majd.

Emellett a Mega weboldala tartalmazni fog egy böngésző alapú letöltésmenedzsert is, így a felhasználóknak nem kell a számítógépükre telepíteniük semmilyen programot sem, a Megauploadnál még a Mega Managert kellett a számítógépre telepíteni. A Mega emellett kötegelt, folytatható, párhuzamos és nagy sebességű le- és feltöltést biztosít majd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *