Ingyen mp3 csengőhang készítése házilag

Manapság már a legtöbb embernek okostelefonja van, amit érdemes személyre szabni egy egyedi csengőhanggal, vagy akár többel, más-más hívóhoz más-más csengőhangot rendelve.

A Youtube-on majdnem minden zeneszám megtalálható már jó minőségben is, így érdemes kiválasztanunk a kedvenc számunkat és pár perces munkával hozzáfogni és elkészíteni a saját csengőhangunkat.

Most az mp3 formátumot választottam, mely valódi zenét és énekhangot is tartalmaz és az összes közkedvelt okostelefon le tudja játszani.

Youtube szám kiválasztása, az mp3 letöltése

A Youtube ugye videókat jelenít meg nekünk, így első lépésként ki kell választanunk a kedvenc számunkat, majd átalakítani azt mp3 formátumú zenévé.

A választásom most Luke Kelly örökzöldjére, a Springhill Mining Disaster című számra esett.

A videó átalakításához keressünk egy programot, vagy weboldalt. Mivel az internet teli van ilyen ingyenes átalakítást végző weboldalakkal, így semmi értelme külön programot letölteni a számítógépünkre.

Én a Youtube to mp3 converter nevű oldalt választottam, de ha ez éppen nem elérhető, akkor milliónyi hasonló oldal található, csak írjuk be a Google keresőjébe ezt: youtube to mp3 converter.

A Youtube to mp3 converter oldalon csak annyi a feladatunk, hogy kimásoljuk a Youtube videó linkjét és beillesszük azt a konverter oldalán:

Youtube to mp3 converter főoldal

Ezután nyomjuk meg a Convert Video gombot, s ha kis idő múlva az alábbi üzenetet látjuk, akkor a Download linkre kattintva letölthető a már mp3 formátumú zene.

Youtube to mp3 converter letöltés link

Mp3 szerkesztése Audacity-vel

Sajnos a legritkábban megfelelő a letöltött mp3 zeneszám, vagy túl hosszú és érdemes rövidebbre vágnunk, vagy esetleg egy meghatározott részére van csak szükségünk a számnak.

Nekem utóbbi helyzet miatt kellett megvágnom az mp3 fájlt, hiszen Luke Kelly száma egy kis intro résszel kezdődik, s csengőhangként jobb lenne mindjárt az éneket felhasználni.

Vágjuk meg tehát az mp3 fájlt, ehhez érdemes letölteni az Audacity-t, mert széles körben elterjedt és nagyon könnyen használható. Az Audacity magyar nyelven itt letölthető.

A program gyors feltelepítése után indítsuk is el azt! A Fájl menü Megnyitás… almenüpontjára kattintva, vagy a CTRL+O billentyűkombinációval nyissuk meg az előbbiekben letöltött mp3 fájlt!

Audacity fájl megnyitása

Az Audacity a megnyitás után rövid idő alatt beolvassa a fájlt, s feldolgozza tartalmát. A feldolgozás utána a nagy zöld lejátszás gombra kattintva hallgassuk meg a számot, s találjuk ki, hogy melyik részére lesz szükségünk. Én úgy döntöttem, hogy a szám 13. és 51. másodperce közötti részét szeretném felhasználni.

Az Audacity aljában található kijelölő mezőkben kézzel állítsuk be a megfelelő intervallumot! A kijelölés kezdete mezőben én a 13. másodpercet állítottam be, a végének a 51. másodpercet. Ha a vége helyett egy fix hosszt szeretnénk, például a kijelölés kezdetétől számított 20 másodpercet, akkor a Hossz nevű rádiógombot kell bejelölni, s megadni a 20 másodperces hosszt.

Időtartam beállítása Audacity-ben

Feljebb egy szürke függőleges sáv jelöli, hogy melyik ez a kijelölt rész.

Ha szeretnénk inkább a fülünkre hagyatkozni a kézi beírás helyett, akkor hallgassuk meg a zeneszámot a zöld play gombra kattintva, majd a kívánt szakasz kezdeténél nyomjuk meg a pillanatállj, a pause gombot!

Ezután kattintsunk a Szerkesztés menüre, majd a Kijelölés menüpontra, majd a Kezdet a lejátszás pozíciójában almenüpontra, így megjelölhetjük a szakasz kezdetét.

Következő lépésként ismét kattintsunk a lejátszás gombra, majd a szakasz kívánt végénél ismét nyomjuk meg a pillanatállj gombot! A Szerkesztés menüből ismét válasszuk a Kijelölés menüpontot, majd most a Vég a lejátszás pozíciójában almenüpontot! Ahogy látható, a szürke sáv ismét megjelent, ez lesz az általunk kivágni kívánt zenerész.

A kivágás nagyon egyszerű, a kívánt rész kijelölése után nyomjuk meg a CTRL+X billentyűkombinációt! Majd nyissunk egy új Audacity fájlt a CTRL+N billentyűkombinációval és végül oda illesszük be a kivágott részt a CTRL+V billentyűkombinációval!

Audacity kivágott zenerész beillesztése

Ez a fájl már az új, megvágott zenerészünk, nincs más feladatunk, mint a Fájl menü Exportálás almenüpontjáéra kattintva exportálni azt. A megjelenő ablakban válasszuk ki az mp3 formátumot, adjuk meg az új nevet és kattintsunk a Mentés gombra!

Az elkészült mp3 fájl innentől kezdve a telefonra másolható! (Az mp3 fájlok felhasználásánál mindig vegyük figyelembe a szerzői jogi kötelezettségeket!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *